På så sätt tar du bort envisa fläckar från kläder

Du tar bort fläckar av kaffe
Hoppsan! Du sitter på soffan och dricker din kopp kaffe men slår av misstag något över dina byxor. Eller kanske går du med en kaffe för att gå och plötsligt rinner den över din vita blus. Vad nu? Ingen panik, du kan enkelt ta bort fläckar från dina kläder. Vi vet också vad vi ska göra med äldre fläckar. Vi ger dig några tips om hur du gör det.

Ju snabbare du agerar desto bättre kan fläckarna tas bort.

Steg 1: Färsk fläck
Är fläcken fortfarande fräsch och våt? Då är det bästa första alternativet att skölja med kallt vatten. Öppna kallkranen och håll på plagget under. Försök inte gnugga, så att du gnuggar fläcken i tygets fibrer. Försök att hålla fläcken direkt under kranen så att kaffet inte rinner ut. Efter en stund ska den bruna fläcken spolas bort. Är din fläck äldre eller ser den inte helt annorlunda ut? Fortsätt sedan till steg 2.

Steg 2: Vätskeformigt tvättmedel
Är det inte möjligt att tvätta fläcken med bara kallt vatten? Gnid lätt (!) Litt flytande diskmedel i fläcken tillsammans med kallt vatten. Har du inte flytande diskmedel? Då är lite tvättmedel tillräckligt. Låt detta sitta i ca 5 minuter, men låt inte tvålen torka ut. Skölj med rent vatten. Är kaffet fläck äldre? Dunk hela plagget i en hink vatten efter att du har gnidat tvättmedlet. Ta bort det var 5: e minut för att försiktigt gnugga för att lossa fläcken. Skölj väl.

Steg 3: Vinäger
Är fläcken fortfarande inte borta efter ett bad med tvättmedel? Ta sedan en flaska vit vinäger. Blanda en liten skopa med tvättpulver med lite vit vinäger och vatten tills en pasta bildas. Sätt detta på fläcken och gnugga med en gammal tandborste. Skölj väl.

Steg 4: Stain Remover
Är du verkligen misslyckad? Försök sedan med en fläckborttagare i form av en gel. Sprid detta på båda sidor av fläcken så att den kan dra djupt in i fibrerna i tyget.

Steg 5: Kontrollera
Den viktigaste delen av att ta bort en fläck är att alltid kontrollera om fläcken är borta innan du lägger plagget i torken eller värmer det. Håll kläderna upp mot ljuset för att se om fläcken verkligen är borta. Om så är fallet, kan plagget helt enkelt vara i tvätten. Om fläcken inte är borta, upprepa hela processen.